De functie van aquariumfilters

Als in ieder aquarium zich een perfect in evenwicht zijnd biologisch evenwicht bevond, zou dit verslag overbodig zijn. In de meeste (zo niet alle) aquaria bevindt zich echter geen ecosysteem dat in evenwicht is. Mensen houden meestal teveel vissen en te weinig planten in hun aquarium. Ook zijn bijna alle consumentenaquaria te klein om een compleet ecosysteem op te bouwen dat zichzelf voor langere tijd voorziet.

Een ecosysteem dat niet in evenwicht is, vergiftigt zichzelf langzamerhand. Eén van de dingen die mensen met een aquarium doen om het beter in evenwicht te houden is het toevoegen van voedsel. Met andere woorden: vissen voeren. Echter scheiden vissen en andere waterdieren ook voortdurend chemicaliën uit terwijl de juiste bacteriën en planten niet aanwezig zijn om deze af te breken. Als men hier niets aan doet begint het aquariumwater te stinken en troebel te worden en neemt de leefbaarheid snel af.

Bij kleine aquariumpjes kan men in zo’n geval het water vervangen door schoon water. Dit moet meestal iedere week gebeuren. Bij grote aquaria is het vervangen van alle water echter ondoenlijk, niet alleen vanwege de moeite die het kost, maar ook omdat de meeste vissen grote wisselingen in de eigenschappen van het water (pH, gH etc.) niet kunnen verdragen.

In het laatste kwart van de vorige eeuw kwam hier echter verandering in. Het betaalbare aquariumfilter maakte het voor normale mensen mogelijk om een groot aquarium te houden.

Het aquariumfilter maakt het vervangen van water overbodig doordat het het aquariumwater constant zuivert van schadelijke stoffen en vuil. Het aquariumfilter perst het aquariumwater door middel van een elektrische pomp door een aantal filterstoffen waarin het vuil en de chemicaliën achterblijven. Deze filterstoffen moet de gebruiker echter nog wel zelf reinigen of vervangen.

Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Aquariums

Filtertypen

Een korte verkenning van de hedendaagse filters

Het doel van deze verkenning is het ontdekken van de verschillende filters die tegenwoordig gebruikt worden voor het filteren van aquariumwater.

Er zijn vier types filter te onderscheiden als men naar de plaatsing van het filter in het aquarium kijkt. De onderstaande figuur  (fig 6) geeft hiervan een overzicht:

Filter typen

 

Fig 6 Vier filtertypes


Buiten filters

 

Filter typenBevinden zich geheel buiten het aquarium, meestal in het konder het aquarium. Twee slangen lopen vanaf gaten in de onderkant van het aquarium naar de filter. Deze slangen komdoor het deksel van het filter het filter binnen. De ingaandslang gaat met een pijp naar de bodem van het filter. Het water dat uit deze slang komt wordt door de filtermedia heen omhogezogen door een in het deksel geplaatste pomp en komt door de uitgaande slang weer in het aquarium terecht.

Fig 7 Een buitenfilter

Binnenfilters

 

Filter typenBevinden zich onder water in het aquarium en worden met zuignappen aan de wand vastgemaakt. De filterstoffen in een binnenfilter bevindt zich direct onder de pomp, uitsparingen in de zijkant of bodem van de filterbak waar de filterstoffen zich in bevinden laten water binnen. Door de pomp wordt het water door de filterstoffen gezogen en aan de bovenkant weer uitgespuwd. De richting van de straal is vaak instelbaar.

Powerhead is een term die gebruikt wordt voor krachtige binnenfilters die het uitgaande water veel snelheid geven. Er zijn ook binnenfilters die uitgaand water netjes verdelen met behulp van een balk met sproeiers om stroming te verminderen.

Fig 8 Een binnenfilter

  

Hang-on of overflow filters

Filter typenHangen over de rand van het aquarium. Aangezogen water stroom door de aanzuigbuis over de rand van het aquarium naar onder in de filterbak. Om terug te stromen moet het water door de filtermedia omhoog, hierdoor wordt het water gefilterd. Daarna stroomt het water over de rand van het filter om als een soort waterval terug in het aquarium te vallen. Dit is waar de naam overflow filter vandaan komt.



Fig 9 Een Hang-on filter

Under gravel filters

 

Filter typenUnder gravel filters benutten het grind dat vaak op de bodem van het aquarium ligt als filterstof. Hiervoor wordt een plastic rooster onder het grind gelegd zodat ruimte tussen het grind en de bodem ontstaat. Een pomp zorgt er vervolgens voor dat het water onder het grind door een pijp naar boven gestuwd wordt, waar het weer in het aquarium terug stroomt. Doordat het water onder het grind weg stroomt wordt nieuw water door het grind naar beneden gezogen. Vuil verzamelt zich op deze manier tussen het grind. Ook vormt het grind een betere groeiplaats voor bacteriën omdat meer water langs het grind stroomt. Met een onderwater stofzuiger kan men het grind schoonmaken.

Fig 10 Een Under Gravel filter

Bron: Veldhuis aquarium speciaalzaak